Voorgeschiedenis Tsentroem

In het begin van de jaren ’60 werd Filip Van Grieken onderpastoor in de parochie Onze-Lieve-Vrouw o/d Dijle. Vanuit Sint Jan Berchmans bekeken was dat aan de andere kant van het water (zijnde de Leuvense vaart) en daar lag niemand van wakker.

Maar “de Moeze” begon daar met het organiseren van werkingen om jongeren te samen te brengen: misdienaarsgroep en jeugdclub Elckerlyc.

Een bovenzaal in de Sint-Jozefskring (de toenmalige parochielokalen) in de Onze-Lieve-Vrouwstraat werd ter beschikking gesteld en door de jongeren zelf omgebouwd.

Jeugdclub Elckerlyc werd geboren.

Zaterdag- en zondagactiviteiten wisselden mekaar af: vrije instuif, debatavond, dans en film.

In 1966 ging een klein groepje jongens en meisjes samen met een minibusje voor één week op reis naar Luxemburg en Koblenz.

Ze organiseerden ook voet- en autorally’s … dat was toen in.

 

Eind jaren ’60 werd “de Moeze” overgeplaatst van de parochie Onze-Lieve-Vrouw o/d Dijle naar de Sint-Jan Berchmansparochie als onderpastoor.

Daar zette hij zijn werking met jongeren verder en kwam hij er ook de sterk georganiseerde en ruime chirogroepen tegen van meisjes en van jongens.

 

Enkele jongeren (nu 75-tigers ) deden mee de overstap. Maar het duurde niet lang of er werd gestart met misgroepen, die instonden voor de voorbereiding van de wekelijkse jeugdmis. Elke zaterdagavond liep de kerk vol .

Er was behoefte aan samenkomen na die misvieringen en zo ontstond “het barreke”, een klein zaaltje boven de sacristie van de Sint-Jan Berchmanskerk.

Maar er moest geïnvesteerd worden in een grotere ontmoetingsruimte en zo groeide het idee om elke zaterdag een bijdrage te vragen aan de kerkbezoekers en werden er gelden gezocht om de oude parochiezaal om te bouwen tot wat later het Tsentroem werd.

En daar schreven we nadien samen “geschiedenis” ……..

 

Foto's Elckerlyk

Optocht met Tsentroemedaris

Mogelijk in de aanloop naar de eerste Tsentroemfeesten